Home Zupy Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym

Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym

by

Zima zaskoczyła nas wszystkich. Z tego względu warto przygotować coś nie tylko smacznego, ale i zdrowego!

Składniki:

  • 125 g makaronu „ryż”
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • ok. 1,5 l wody
  • 250 ml wytrawnego białego wina

Przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności gotujemy nasz ryżowy makaron. Równocześnie kroimy cebulę w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor.
  • Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku.
  • Zupę gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1081 głosów)

related articles