Home Zupy Kremowa zupa z ziemniaków i pora

Kremowa zupa z ziemniaków i pora

by

Naprawdę prosta, sycąca zupa. Można ją przygotować w mniej niż godzinę. Podawać na gorąco i udekorować startym serem.

Składniki:

  • 8 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 450 g boczku, pokrojonego w kawałki długości 2,5 cm
  • 3 pory, pokrojone w plasterki
  • 235 ml (1 szklanka) śmietany tortowej

Przygotowanie:

  • W dużym rondlu lub garnku na zupę doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy z ziemniakami. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie położyć boczek na dużą, głęboką patelnię. Smażyć na średnim ogniu aż będzie równomiernie przypieczony. Odsączyć, pozostawiając na patelni 3 łyżki tłuszczu, a następnie odstawić. Podsmażać pory przez 8 do 10 minut na patelni w tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku.
  • Gdy ziemniaki zmiękną dodać podsmażone pory, śmietanę i boczek. Wymieszać i zdjąć z ognia. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1183 głosów)

related articles