Naprawdę prosta, sycąca zupa. Można ją przygotować w mniej niż godzinę. Podawać na gorąco i udekorować startym serem.
Składniki:
- 8 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 l bulionu drobiowego
- 450 g boczku, pokrojonego w kawałki długości 2,5 cm
- 3 pory, pokrojone w plasterki
- 235 ml (1 szklanka) śmietany tortowej
Przygotowanie:
- W dużym rondlu lub garnku na zupę doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy z ziemniakami. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie położyć boczek na dużą, głęboką patelnię. Smażyć na średnim ogniu aż będzie równomiernie przypieczony. Odsączyć, pozostawiając na patelni 3 łyżki tłuszczu, a następnie odstawić. Podsmażać pory przez 8 do 10 minut na patelni w tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku.
- Gdy ziemniaki zmiękną dodać podsmażone pory, śmietanę i boczek. Wymieszać i zdjąć z ognia. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1183 głosów)