Pikantna zupa z czerwonej soczewicy – pyszna, szybka i prosta. Dodatek szpinaku i aromatycznych przypraw sprawia, że ta zupa to koncert smaków! Zobacz nasz przepis video z tą zupą.
Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula, posiekana
- sól i pieprz do smaku
- 2 puszki (po 400 g) posiekanych pomidorów
- 225 g mrożonego szpinaku
- 375 g czerwonej soczewicy
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, aż będzie rumiana. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać pomidory, szpinak i soczewicę.Wlać wodę. Doprawić bazylią, kardamonem, kuminem, pieprzem kajeńskim i curry. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 25 minut, aż soczewica będzie miękka, mieszając od czasu do czasu.
- Przelać zupę do blendera i zmiksować na gładko.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1139 głosów)