Home Zupy Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

by

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy – pyszna, szybka i prosta. Dodatek szpinaku i aromatycznych przypraw sprawia, że ta zupa to koncert smaków! Zobacz nasz przepis video z tą zupą.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula, posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 puszki (po 400 g) posiekanych pomidorów
  • 225 g mrożonego szpinaku
  • 375 g czerwonej soczewicy

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, aż będzie rumiana. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać pomidory, szpinak i soczewicę.Wlać wodę. Doprawić bazylią, kardamonem, kuminem, pieprzem kajeńskim i curry. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 25 minut, aż soczewica będzie miękka, mieszając od czasu do czasu.
  • Przelać zupę do blendera i zmiksować na gładko.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1139 głosów)

related articles