Home Zupy Kremowa zupa krewetkowa z curry

Kremowa zupa krewetkowa z curry

by

Lekko pikantna zupa z owoców morza. Krewetki można zastąpić równą ilością mięsa z kraba lub gotowanym i pokrojonym w plasterki mięsem z homara.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 30 g drobno posiekanej cebuli
  • 30 g drobno posiekanego selera naciowego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka curry
  • 1/4 łyżeczki papryki w proszku

Przygotowanie:

  • Roztopić masło w garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i czosnek, a następnie podsmażać przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wmieszać mąkę, curry, paprykę i koncentrat pomidorowy. Stopniowo wmieszać bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Dodać krewetki, odkładając po jednej krewetce, która będzie służyć jako dekoracja każdej miseczki z zupą. Wmieszać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i podzielić na porcje. Wlać po równej ilości brandy do każdej porcji. Posypać zieloną cebulką i udekorować krewetkami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1290 głosów)

related articles