Lekko pikantna zupa z owoców morza. Krewetki można zastąpić równą ilością mięsa z kraba lub gotowanym i pokrojonym w plasterki mięsem z homara.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 30 g drobno posiekanej cebuli
- 30 g drobno posiekanego selera naciowego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka curry
- 1/4 łyżeczki papryki w proszku
Przygotowanie:
- Roztopić masło w garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę, seler i czosnek, a następnie podsmażać przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wmieszać mąkę, curry, paprykę i koncentrat pomidorowy. Stopniowo wmieszać bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Dodać krewetki, odkładając po jednej krewetce, która będzie służyć jako dekoracja każdej miseczki z zupą. Wmieszać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i podzielić na porcje. Wlać po równej ilości brandy do każdej porcji. Posypać zieloną cebulką i udekorować krewetkami.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1290 głosów)