Home Zupy Zupa marchewkowa z imbirem

Zupa marchewkowa z imbirem

by

To wyśmienita zupa na zimowe dni. Dzięki imbirowi jest lekko pikantna, a przez to rozgrzewająca. Ma w sobie tylko 5 składników, więc jest tania i szybka! Podawać ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 (10 cm) kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 750 g marchwi, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 1 litr bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku przez 5 minut podsmażać na oliwie cebulę.
  • Dodać marchew i imbir. Smażyć jeszcze przez 5 minut.
  • Wlać bulion i gotować przez 10 minut, aż marchew zmięknie.
  • Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (961 głosów)

related articles