To wyśmienita zupa na zimowe dni. Dzięki imbirowi jest lekko pikantna, a przez to rozgrzewająca. Ma w sobie tylko 5 składników, więc jest tania i szybka! Podawać ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 (10 cm) kawałek imbiru, obrany i drobno posiekany
- 750 g marchwi, obranej i pokrojonej w plasterki
- 1 litr bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- W dużym garnku przez 5 minut podsmażać na oliwie cebulę.
- Dodać marchew i imbir. Smażyć jeszcze przez 5 minut.
- Wlać bulion i gotować przez 10 minut, aż marchew zmięknie.
- Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (961 głosów)