Można użyć samych pieczarek lub dodać do nich inne gatunki grzybów. Eksperymentuj i baw się – wszystko będzie dobrze smakować.
Składniki:
- 350 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 350 ml (1,5 szkl.) bulionu drobiowego
- 80 g drobno posiekanej cebuli
- 1/8 łyżeczki tymianku
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
- W dużym garnku o grubym dnie ugotować w bulionie pieczarki z cebulą i tymiankiem, aż będą miękkie, około 10 do 15 minut.
- Zmiksować tę mieszaninę w robocie kuchennym lub w blenderze, pozostawiając trochę grzybów w kawałkach do dekoracji. Odstawić.
- W rondelku stopić masło i mieszając trzepaczką, dodać mąkę – wymieszać na gładko. Dodać sól, pieprz, śmietanę i zmiksowane grzyby. Stale mieszając doprowadzić zupę do wrzenia i gotować aż zgęstnieje. Doprawić do smaku, dodać sherry.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1140 głosów)