Home Zupy Zupa-krem z pieczarek

Zupa-krem z pieczarek

by

Można użyć samych pieczarek lub dodać do nich inne gatunki grzybów. Eksperymentuj i baw się – wszystko będzie dobrze smakować.

Składniki:

  • 350 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 350 ml (1,5 szkl.) bulionu drobiowego
  • 80 g drobno posiekanej cebuli
  • 1/8 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie:

  • W dużym garnku o grubym dnie ugotować w bulionie pieczarki z cebulą i tymiankiem, aż będą miękkie, około 10 do 15 minut.
  • Zmiksować tę mieszaninę w robocie kuchennym lub w blenderze, pozostawiając trochę grzybów w kawałkach do dekoracji. Odstawić.
  • W rondelku stopić masło i mieszając trzepaczką, dodać mąkę – wymieszać na gładko. Dodać sól, pieprz, śmietanę i zmiksowane grzyby. Stale mieszając doprowadzić zupę do wrzenia i gotować aż zgęstnieje. Doprawić do smaku, dodać sherry.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1140 głosów)

related articles