Nie ma lepszego dania na upał. Aromatyczny, pełen smaku i witamin chłodnik litewski, z dodatkiem plasterków jabłka i fantastycznie orzeźwiającymi kostkami lodu!
Składniki:
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 pęczki botwiny wraz z buraczkami
- 3 cebulki dymki, posiekane
- 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 500 ml maślanki
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- W garnku zagotować bulion.
- Botwinę dobrze opłukać i drobno pokroić wraz z buraczkami. Wrzucić do garnka z bulionem, dodać czosnek i cebulkę, i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż buraczki będą miękkie.
- W misce śmietanę wymieszać z maślanką, dodać kilka łyżek gorącej zupy i rozprowadzić. Dodać całość do garnka z zupą, wymieszać i zestawić z ognia. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawić do przestudzenia.
- W tym czasie z plasterków ogórka usunąć pestki, jabłko skropić sokiem z cytryny. Wrzucić ogórka i jabłka do garnka z chłodnikiem, wymieszać, dodać koperek i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Podawać z kostkami lodu, dodatkowo można posypać koperkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
215 minut
Średnia 5 / 5 (1496 głosów)