Home Zupy Chłodnik z botwinki z kostkami lodu

Chłodnik z botwinki z kostkami lodu

by

Nie ma lepszego dania na upał. Aromatyczny, pełen smaku i witamin chłodnik litewski, z dodatkiem plasterków jabłka i fantastycznie orzeźwiającymi kostkami lodu!

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 pęczki botwiny wraz z buraczkami
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
  • 500 ml maślanki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  • W garnku zagotować bulion.
  • Botwinę dobrze opłukać i drobno pokroić wraz z buraczkami. Wrzucić do garnka z bulionem, dodać czosnek i cebulkę, i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż buraczki będą miękkie.
  • W misce śmietanę wymieszać z maślanką, dodać kilka łyżek gorącej zupy i rozprowadzić. Dodać całość do garnka z zupą, wymieszać i zestawić z ognia. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawić do przestudzenia.
  • W tym czasie z plasterków ogórka usunąć pestki, jabłko skropić sokiem z cytryny. Wrzucić ogórka i jabłka do garnka z chłodnikiem, wymieszać, dodać koperek i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • Podawać z kostkami lodu, dodatkowo można posypać koperkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

215 minut


Średnia 5 / 5 (1496 głosów)

related articles