Home Zupy Marokańska zupa harira

Marokańska zupa harira

by

To zupa, którą Marokańczycy tradycyjnie jedzą jako pierwszy posiłek wieczorny w czas Ramadanu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, listkami mięty i cynamonem.

Składniki:

  • 500 g jagnięciny pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • 2 łyżki margaryny
  • 90 g drobno pokrojonego selera naciowego
  • 1 cebula, posiekana

Przygotowanie:

  • Do dużego garnka na zupę włożyć jagnięcinę, kurkumę, pieprz, cynamon, imbir, paprykę, masło, seler, cebulę i kolendrę i podsmażać przez 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodać pomidory (sok odłożyć na bok) i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
  • Do garnka wlać sok pomidorowy, 7 szklanek wody i soczewicę. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny.
  • Około 10 minut przed podaniem zmniejszyć ogień na średni, dodać do zupy ciecierzycę i makaron i gotować około 10 minut (aż makaron będzie al dente). Dodać sok z cytryny i jajka, gotować jeszcze 1 minutę.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

150 minut

Całkowity czas:

165 minut


Średnia 5 / 5 (1513 głosów)

related articles