To zupa, którą Marokańczycy tradycyjnie jedzą jako pierwszy posiłek wieczorny w czas Ramadanu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, listkami mięty i cynamonem.
Składniki:
- 500 g jagnięciny pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- 2 łyżki margaryny
- 90 g drobno pokrojonego selera naciowego
- 1 cebula, posiekana
Przygotowanie:
- Do dużego garnka na zupę włożyć jagnięcinę, kurkumę, pieprz, cynamon, imbir, paprykę, masło, seler, cebulę i kolendrę i podsmażać przez 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodać pomidory (sok odłożyć na bok) i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Do garnka wlać sok pomidorowy, 7 szklanek wody i soczewicę. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godziny.
- Około 10 minut przed podaniem zmniejszyć ogień na średni, dodać do zupy ciecierzycę i makaron i gotować około 10 minut (aż makaron będzie al dente). Dodać sok z cytryny i jajka, gotować jeszcze 1 minutę.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
150 minut
Całkowity czas:
165 minut
Średnia 5 / 5 (1513 głosów)