Dopiero od kilku sezonów wiosennych ta przepyszna zupa gości na moim stole, gdyż wcześniej nie była mi znana. Jak to – zupa z liści buraków? A jednak. I jakaż to smakowitość…
Składniki:
- 2 marchewki pokrojone na talarki
- 2 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1/2 selera
- 1 pietruszka pokrojona na talarki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 kostka rosołowa
- 1 pęczek botwinki
- 4 niewielkie młode buraczki obrane i drobno pokrojne
Przygotowanie:
Ugotować wywar z warzyw – marchewki, ziemniaków, selera, pietruszki, natki, kostki rosołowej. Gotować, aż warzywa będą miękkie – ok. 20 minut.
Botwinkę dokładnie umyć i posiekać – liście i łodygi.
Gdy warzywa będą miękkie – dodać posiekaną botwinkę, pokrojone w kostkę buraki oraz czosnek – gotować do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodać masło, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Zupę na talerzach można doprawić śmietaną, i posypać szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1711 głosów)