Home Zupy Wiosenna botwinka

Wiosenna botwinka

by

Dopiero od kilku sezonów wiosennych ta przepyszna zupa gości na moim stole, gdyż wcześniej nie była mi znana. Jak to – zupa z liści buraków? A jednak. I jakaż to smakowitość…

Składniki:

  • 2 marchewki pokrojone na talarki
  • 2 młode ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka pokrojona na talarki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 pęczek botwinki
  • 4 niewielkie młode buraczki obrane i drobno pokrojne

Przygotowanie:

  • Ugotować wywar z warzyw – marchewki, ziemniaków, selera, pietruszki, natki, kostki rosołowej. Gotować, aż warzywa będą miękkie – ok. 20 minut.
  • Botwinkę dokładnie umyć i posiekać – liście i łodygi.
  • Gdy warzywa będą miękkie – dodać posiekaną botwinkę, pokrojone w kostkę buraki oraz czosnek – gotować do miękkości.
  • Pod koniec gotowania dodać masło, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  • Zupę na talerzach można doprawić śmietaną, i posypać szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1711 głosów)

related articles