Home Zupy Żurek biały

Żurek biały

by

Tradycyjny żurek gotowany na zakwasie z mąki żytniej, który trzeba przygotować na 2 dni wcześniej. Żurek najlepiej smakuje z jajkiem na twardo.

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Mąkę wsypać do naczynia glinianego i zalać letnią wodą, aby było dość rzadkie. Dodać czosnek, można też dodać łyżkę mąki pszennej. Przykryć gazą i odstawić na 2 dni.
  • Warzywa obrać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i zagotować. Dodać kostki rosołowe i vegetę (oraz opcjonalnie maggi), i gotować przez około 30 minut.
  • Zupę przecedzić. (Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej.) Do wywaru dodać szklankę zakwasu, wymieszać i gotować przez 15 minut. Na końcu dodać śmietanę, wymieszać i zestawić z ognia.
  • Na talerzu ułożyć ćwiartki jajka na twardo i zalać żurkiem. Udekorować natką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

2950 minut


Średnia 5 / 5 (1219 głosów)

related articles