Tradycyjny żurek gotowany na zakwasie z mąki żytniej, który trzeba przygotować na 2 dni wcześniej. Żurek najlepiej smakuje z jajkiem na twardo.
Składniki:
- 200 g mąki żytniej
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mąkę wsypać do naczynia glinianego i zalać letnią wodą, aby było dość rzadkie. Dodać czosnek, można też dodać łyżkę mąki pszennej. Przykryć gazą i odstawić na 2 dni.
- Warzywa obrać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i zagotować. Dodać kostki rosołowe i vegetę (oraz opcjonalnie maggi), i gotować przez około 30 minut.
- Zupę przecedzić. (Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej.) Do wywaru dodać szklankę zakwasu, wymieszać i gotować przez 15 minut. Na końcu dodać śmietanę, wymieszać i zestawić z ognia.
- Na talerzu ułożyć ćwiartki jajka na twardo i zalać żurkiem. Udekorować natką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
2950 minut
Średnia 5 / 5 (1219 głosów)