Bardzo smaczny, bogaty barszcz po ukraińsku, z kapustą, wieprzowiną, ziemniakami i boczkiem. Idealny na zimne dni.
Składniki:
- 250 g wieprzowiny
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 1 marchewka
- 2 buraki
- 1 papryka
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu
- 150 g kapusty
Przygotowanie:
- Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę drobno posiekać. Marchew i buraki zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w paski. Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę cienko posiekać.
- Włączyć multicooker w tryb „pieczenie, dodać olej i smażyć cebulę ok. 5-7 minut. Następnie dodać marchew, buraki i paprykę i smażyć ok. 5 minut.
- Dodać pokrojone mięso i smażyć 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć w 1/2 szklanki wody, wlać do mięsa z warzywami, dodać cukier i ocet. Przykryć, ustawić tryb „duszenie” i dusić przez 10-15 minut.
- Wyłączyć multicooker, otworzyć pokrywę, dodać posiekaną kapustę i ziemniaki.
- Wlać wodę do poziomu górnego oznaczenia na garnku multicookera. Dodać sól, pieprz i liść laurowy. Zamknąć urządzenie i dusić jeszcze przez 45 minut.
- Gdy zupa jest gotowa wyłączyć urządzenie, dodać drobno posiekany koperek, czosnek i posiekany boczek. Odstawić na ok. 10 minut w trybie „podgrzewania”.
- Nalać do miseczek i podawać ze śmietaną.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
110 minut
Średnia 5 / 5 (1791 głosów)