Home Zupy Barszcz ukraiński z multicookera

Barszcz ukraiński z multicookera

by

Bardzo smaczny, bogaty barszcz po ukraińsku, z kapustą, wieprzowiną, ziemniakami i boczkiem. Idealny na zimne dni.

Składniki:

  • 250 g wieprzowiny
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 marchewka
  • 2 buraki
  • 1 papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 150 g kapusty

Przygotowanie:

  • Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę.
  • Cebulę drobno posiekać. Marchew i buraki zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w paski. Ziemniaki pokroić w kostkę, a kapustę cienko posiekać.
  • Włączyć multicooker w tryb „pieczenie, dodać olej i smażyć cebulę ok. 5-7 minut. Następnie dodać marchew, buraki i paprykę i smażyć ok. 5 minut.
  • Dodać pokrojone mięso i smażyć 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Koncentrat pomidorowy rozcieńczyć w 1/2 szklanki wody, wlać do mięsa z warzywami, dodać cukier i ocet. Przykryć, ustawić tryb „duszenie” i dusić przez 10-15 minut.
  • Wyłączyć multicooker, otworzyć pokrywę, dodać posiekaną kapustę i ziemniaki.
  • Wlać wodę do poziomu górnego oznaczenia na garnku multicookera. Dodać sól, pieprz i liść laurowy. Zamknąć urządzenie i dusić jeszcze przez 45 minut.
  • Gdy zupa jest gotowa wyłączyć urządzenie, dodać drobno posiekany koperek, czosnek i posiekany boczek. Odstawić na ok. 10 minut w trybie „podgrzewania”.
  • Nalać do miseczek i podawać ze śmietaną.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

110 minut


Średnia 5 / 5 (1791 głosów)

related articles