Tradycyjne niemieckie kluski kładzione. Zamiast podawać je na maśle, jak podaje przepis, można podsmażyć w patelni boczek, a następnie podsmażyć w nim ugotowane kluski i podawać ze skwarkami.
Składniki:
- 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 60 ml (0.25 szklanki) mleka
- 2 jajka
- 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze ubić jajka i na przemian z mlekiem dodawać do suchych składników. Miksować ciasto, aż będzie gładkie.
- Wyciskać ciasto wprost do osolonej gotującej wody przez prasę do szpecli lub przez durszlak albo metalową tarkę. (Można też położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody.)
- Wyciskać po kilka klusek na raz i gotować przez 5 do 8 minut. Wybierać łyżką durszlakową.
- Ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub margarynie. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
08 minut
Całkowity czas:
23 minut
Średnia 5 / 5 (1422 głosów)