Home Zupy „Szpecle” – czyli niemieckie kluski kładzione

„Szpecle” – czyli niemieckie kluski kładzione

by

Tradycyjne niemieckie kluski kładzione. Zamiast podawać je na maśle, jak podaje przepis, można podsmażyć w patelni boczek, a następnie podsmażyć w nim ugotowane kluski i podawać ze skwarkami.

Składniki:

  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 60 ml (0.25 szklanki) mleka
  • 2 jajka
  • 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze ubić jajka i na przemian z mlekiem dodawać do suchych składników. Miksować ciasto, aż będzie gładkie.
  • Wyciskać ciasto wprost do osolonej gotującej wody przez prasę do szpecli lub przez durszlak albo metalową tarkę. (Można też położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody.)
  • Wyciskać po kilka klusek na raz i gotować przez 5 do 8 minut. Wybierać łyżką durszlakową.
  • Ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub margarynie. Przed podaniem posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

08 minut

Całkowity czas:

23 minut


Średnia 5 / 5 (1422 głosów)

related articles