Home Zupy Morelowa zupa z soczewicą

Morelowa zupa z soczewicą

by

Zupa z soczewicy z słodko-pikantną nutką. Smakuje pysznie z ciepłą kromką czarnego chleba grubo posmarowaną masłem śmietankowym.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 45 g suszonych moreli
  • 290 g (1,5 szkl.) czerwonej soczewicy
  • 1200 ml bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • Podsmażyć cebulę, czosnek i morele na oliwie z oliwek. Dodać soczewicę i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 30 minut.
  • Dodać pomidory, doprawić kuminem, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Dodać sok z cytryny. Zmiksować 1/2 zupy w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (1026 głosów)

related articles