Zupa z soczewicy z słodko-pikantną nutką. Smakuje pysznie z ciepłą kromką czarnego chleba grubo posmarowaną masłem śmietankowym.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 45 g suszonych moreli
- 290 g (1,5 szkl.) czerwonej soczewicy
- 1200 ml bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- Podsmażyć cebulę, czosnek i morele na oliwie z oliwek. Dodać soczewicę i bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 30 minut.
- Dodać pomidory, doprawić kuminem, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dodać sok z cytryny. Zmiksować 1/2 zupy w blenderze, a następnie wlać z powrotem do garnka. Podawać.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (1026 głosów)