Home Zupy Prosta zupa marchewkowa z curry

Prosta zupa marchewkowa z curry

by

Szybka, prosta i lekka zupa – idealna dla dzieci, które opierają się marchewce 🙂 Można ją przybrać rodzynkami lub łyżką śmietany.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka curry
  • 1 kg marchewki, posiekanej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 500 ml wody (lub ile będzie trzeba)

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzać olej na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, aż zmięknie i się zeszkli, a następnie wmieszać curry. Dodać posiekaną marchewkę i mieszać, aby się pokryła olejem. Wlać bulion i gotować, aż marchewka zmięknie (ok. 20 minut).
  • Przelać zawartość garnka do blendera i zmiksować na gładko.Wlać z powrotem do garnka i rozcieńczyć wodą, aż o osiągnięcia pożądanej konsystencji.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1029 głosów)

related articles