Szybka, prosta i lekka zupa – idealna dla dzieci, które opierają się marchewce 🙂 Można ją przybrać rodzynkami lub łyżką śmietany.
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka curry
- 1 kg marchewki, posiekanej
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 ml wody (lub ile będzie trzeba)
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzać olej na średnim ogniu. Podsmażyć cebulę, aż zmięknie i się zeszkli, a następnie wmieszać curry. Dodać posiekaną marchewkę i mieszać, aby się pokryła olejem. Wlać bulion i gotować, aż marchewka zmięknie (ok. 20 minut).
- Przelać zawartość garnka do blendera i zmiksować na gładko.Wlać z powrotem do garnka i rozcieńczyć wodą, aż o osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1029 głosów)