Home Zupy Bulion wołowy

Bulion wołowy

by

Bogaty w smaku i esencjonalny wywar! Kości wołowe i warzywa są najpierw opiekane w piekarniku, a dopiero potem gotowane. Dzięki temu wywar jest niezwykle aromatyczny!

Składniki:

  • około 3 kg kości wołowych na zupę
  • 1 duża cebula
  • 3 duże marchewki
  • 120 ml (1/2 szklanki) wody
  • 2 łodygi selera naciowego z liśćmi
  • 1 duży pomidor
  • 65 g posiekanej natki pietruszki
  • 80 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Cebulę pokroić na plasterki. Oczyszczonego selera i marchewkę pokroić na 2,5 cm kawałki. Kości wołowe, cebulę i marchewkę ułożyć w brytfance. Piec odkryte przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Odlać tłuszcz, a kości i warzywa przełożyć do dużego garnka. Do brytfanki wlać 1/2 szklanki wody i przepłukać ją. Przelać zawartość do garnka, dodać selera, pomidora, pietruszkę, ziemniaki i przyprawy. Zalać wodą.
  • Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 5 godzin. Wywar przecedzić, a resztki warzywno-mięsne wyrzucić.
  • Klarowanie wywaru:

  • Wymieszać 1/4 szklanki wody z białkiem jajka i rozkruszoną skorupką jajka. Dodać do wywaru i zagotować. Odstawić z ognia i odczekać 5 minut. Następnie przecedzić przez sito wyłożone etaminą.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

360 minut

Całkowity czas:

380 minut


Średnia 5 / 5 (1637 głosów)

related articles