Ten przepis na pyszną zupę z soczewicy wywodzi się z węgierskiej tradycji. Spożywana na Nowy Rok miała symbolizować napływ gotówki w nadchodzącym roku. Spróbujcie!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 3 marchewki, pokrojone w kostkę
- 3,5 szklanki (630 g) pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
- 7 szklanek (1,5 l) bulionu drobiowego
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek, paprykę, seler i marchewkę – smażyć przez 10 minut.
- Dodać pomidory, bulion, soczewicę, liście laurowe, sól i pieprz, dobrze wymieszać, a następnie dolać wino i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę, aż soczewica będzie miękka.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki i parmezanem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
70 minut
Całkowity czas:
85 minut
Średnia 5 / 5 (1256 głosów)