Home Zupy Węgierska zupa z soczewicy

Węgierska zupa z soczewicy

by

Ten przepis na pyszną zupę z soczewicy wywodzi się z węgierskiej tradycji. Spożywana na Nowy Rok miała symbolizować napływ gotówki w nadchodzącym roku. Spróbujcie!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 3 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 3,5 szklanki (630 g) pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
  • 7 szklanek (1,5 l) bulionu drobiowego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek, paprykę, seler i marchewkę – smażyć przez 10 minut.
  • Dodać pomidory, bulion, soczewicę, liście laurowe, sól i pieprz, dobrze wymieszać, a następnie dolać wino i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę, aż soczewica będzie miękka.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki i parmezanem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

70 minut

Całkowity czas:

85 minut


Średnia 5 / 5 (1256 głosów)

related articles