Barszcz z samych buraków – można go podać na Wigilię, jeśli przygotujemy uszka bezmięsne tylko np. z pieczarkami.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 łyżeczka soli
- kilka ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 kostka bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Buraki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka i zalać przegotowaną wodą. Dodać sól, pieprz i liść laurowy, gotować na małym ogniu aż buraki będą miękkie, przez około 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową.
- W międzyczasie z mąki, jajka, oleju i wody zagnieść ciasto, aby było elastyczne.
- Mięso podsmażyć na patelni, aż się zrumieni. Doprawić solą i pieprzem.
- Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, pokroić na 3-4 cm kwadraty. Na środek nakładać farsz, zlepiać po przekątnej w trójkąty, przyszczypać brzegi aby się skleiły, a następnie zlepić dwa rogi u podstawy trójkąta.
- Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
90 minut
Średnia 5 / 5 (1346 głosów)