Home Zupy Barszcz czerwony z uszkami z mięsem

Barszcz czerwony z uszkami z mięsem

by

Barszcz z samych buraków – można go podać na Wigilię, jeśli przygotujemy uszka bezmięsne tylko np. z pieczarkami.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  • Buraki obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do garnka i zalać przegotowaną wodą. Dodać sól, pieprz i liść laurowy, gotować na małym ogniu aż buraki będą miękkie, przez około 1 godzinę. Pod koniec gotowania dodać kostkę rosołową.
  • W międzyczasie z mąki, jajka, oleju i wody zagnieść ciasto, aby było elastyczne.
  • Mięso podsmażyć na patelni, aż się zrumieni. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy, pokroić na 3-4 cm kwadraty. Na środek nakładać farsz, zlepiać po przekątnej w trójkąty, przyszczypać brzegi aby się skleiły, a następnie zlepić dwa rogi u podstawy trójkąta.
  • Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1346 głosów)

related articles