To prosty przepis, który wykorzystuje mało popularną, część warzywa, które lubimy. Zupa jest gęsta i bogata w smaku, i bardzo sycąca. Polecam z chrupiącym bochenkiem chleba!
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 średnie ziemniaki pokrojone w plasterki
- 225 g surowych liści rzodkiewki
- 1 l bulionu drobiowego
- 80 ml śmietany tortowej
- 5 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
- Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Wmieszać cebulę i podsmażać by zmiękła. Dodać ziemniaki i liście rzodkiewki, pokrywając je masłem. Wlać bulion drobiowy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Pozostawić mieszaninę by lekko ostygła, a następnie przelać do blendera. Zmiksować na gładko.
- Wlać mieszaninę z powrotem do garnka. Wmieszać śmietanę. Gotować, mieszając, aż śmietana się dobrze rozprowadzi. Podawać z plasterkami rzodkiewki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1285 głosów)