Świetna zupa z soczewicy, która jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień! Można ją zamrozić. Podawać z grzankami.
Składniki:
- 400 g (2 szkl.) suchej brązowej soczewicy, opłukanej i osączonej
- 700 ml (3 szkl.) bulionu drobiowego
- 1 liść laurowy
- 130 g (1 szkl.) posiekanej marchewki
- 120 g (1 szkl.) posiekanego selera naciowego
- 160 g (1 szkl.) posiekanej cebuli
- 135 g (1 szkl.) wędliny pokrojonej w kostkę
- 1 łyżeczka sosu Worcester
Przygotowanie:
- Umieścić soczewicę w 5 litrowym wolnowarze. Dodać bulion drobiowy, liść laurowy, marchewkę, seler, cebulę i wędlinę. Przyprawić sosem Worcester, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową, ostrym sosem, kminkiem, solą, natką pietruszki i pieprzem.
- Gotować w wolnowarze w niskiej temperaturze przez 8-10 godzin. Przed podaniem usunąć liść laurowy.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
480 minut
Całkowity czas:
490 minut
Średnia 5 / 5 (1130 głosów)