Home Zupy Niemiecka zupa z soczewicy

Niemiecka zupa z soczewicy

by

Świetna zupa z soczewicy, która jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień! Można ją zamrozić. Podawać z grzankami.

Składniki:

  • 400 g (2 szkl.) suchej brązowej soczewicy, opłukanej i osączonej
  • 700 ml (3 szkl.) bulionu drobiowego
  • 1 liść laurowy
  • 130 g (1 szkl.) posiekanej marchewki
  • 120 g (1 szkl.) posiekanego selera naciowego
  • 160 g (1 szkl.) posiekanej cebuli
  • 135 g (1 szkl.) wędliny pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka sosu Worcester

Przygotowanie:

  • Umieścić soczewicę w 5 litrowym wolnowarze. Dodać bulion drobiowy, liść laurowy, marchewkę, seler, cebulę i wędlinę. Przyprawić sosem Worcester, czosnkiem granulowanym, gałką muszkatołową, ostrym sosem, kminkiem, solą, natką pietruszki i pieprzem.
  • Gotować w wolnowarze w niskiej temperaturze przez 8-10 godzin. Przed podaniem usunąć liść laurowy.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

480 minut

Całkowity czas:

490 minut


Średnia 5 / 5 (1130 głosów)

related articles