Aromatyczna, wegańska zupa z dyni piżmowej z czerwoną soczewicą i kremowym mleczkiem kokosowym. Jest pysznie rozgrzewająca, sycąca i doskonała na jesień.
Składniki:
- 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 szczypta nasion kozieradki
- 190 g suszonej czerwonej soczewicy
- 225 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
- 5 łyżek drobno posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać olej arachidowy, dodać cebulę, imbir, czosnek i kozieradkę. Smażyć, mieszając, aż cebula będzie miękka.
- Dodać soczewicę, dynię i kolendrę. Wymieszać i zalać wodą. Dodać mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy.
- Doprawić curry, pieprzem cayenne, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, aż dynia i soczewica będą miękkie.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1287 głosów)