Home Zupy Zupa dyniowa z soczewicą

Zupa dyniowa z soczewicą

by

Aromatyczna, wegańska zupa z dyni piżmowej z czerwoną soczewicą i kremowym mleczkiem kokosowym. Jest pysznie rozgrzewająca, sycąca i doskonała na jesień.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 szczypta nasion kozieradki
  • 190 g suszonej czerwonej soczewicy
  • 225 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 5 łyżek drobno posiekanej świeżej kolendry

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać olej arachidowy, dodać cebulę, imbir, czosnek i kozieradkę. Smażyć, mieszając, aż cebula będzie miękka.
  • Dodać soczewicę, dynię i kolendrę. Wymieszać i zalać wodą. Dodać mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy.
  • Doprawić curry, pieprzem cayenne, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, aż dynia i soczewica będą miękkie.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

40 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1287 głosów)

related articles