Home Zupy Warzywna minestrone z cukinią

Warzywna minestrone z cukinią

by

Gęsta i pożywna włoska zupa z dodatkiem pancetty i skórki parmezanu. Na pewno Cię rozgrzeje w zimny dzień. Ta zupa przypomina gulasz, więc jest bardzo sycąca.

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 4 młode ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
  • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 100 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g pancetty, posiekanej
  • 150 g zielonego groszku
  • 150 g fasoli borlotti
  • 1 kawałek skórki z parmezanu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 pęczek bazylii, posiekany
  • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzać oliwę i zrumienić ząbek czosnku. Dodać marchewkę, ziemniaki, cukinię, selera, cebulę i pomidory, podsmażyć. Następnie dodać boczek i smażyć, aż warzywa będą lekko miękkie. Dodać groszek i fasolę.
  • Kiedy warzywa dobrze zmiękną, wyjąć czosnek. Dodać 2 szklanki bulionu warzywnego i skórkę parmezanu, wymieszać i gotować na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając bulionu jeśli zupa będzie wydawać się zbyt gęsta.
  • Gotować przez około godzinę. Kiedy warzywa będą już ugotowane, dodać bazylię i pietruszkę, skropić oliwą. Wyjąć skórkę parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać z grzankami, posypaną parmezanem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

90 minut

Całkowity czas:

115 minut


Średnia 5 / 5 (1809 głosów)

related articles