Gęsta i pożywna włoska zupa z dodatkiem pancetty i skórki parmezanu. Na pewno Cię rozgrzeje w zimny dzień. Ta zupa przypomina gulasz, więc jest bardzo sycąca.
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 4 młode ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 100 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g pancetty, posiekanej
- 150 g zielonego groszku
- 150 g fasoli borlotti
- 1 kawałek skórki z parmezanu
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 pęczek bazylii, posiekany
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzać oliwę i zrumienić ząbek czosnku. Dodać marchewkę, ziemniaki, cukinię, selera, cebulę i pomidory, podsmażyć. Następnie dodać boczek i smażyć, aż warzywa będą lekko miękkie. Dodać groszek i fasolę.
- Kiedy warzywa dobrze zmiękną, wyjąć czosnek. Dodać 2 szklanki bulionu warzywnego i skórkę parmezanu, wymieszać i gotować na małym ogniu, w miarę potrzeby dodając bulionu jeśli zupa będzie wydawać się zbyt gęsta.
- Gotować przez około godzinę. Kiedy warzywa będą już ugotowane, dodać bazylię i pietruszkę, skropić oliwą. Wyjąć skórkę parmezanu. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z grzankami, posypaną parmezanem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
90 minut
Całkowity czas:
115 minut
Średnia 5 / 5 (1809 głosów)