Home Zupy Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

by

To moja ulubiona zupa w czasie lata. Bardzo szybko się ją przygotowuje i jest niezwykle orzeźwiająca. Ogórki w połączeniu z jogurtem, maślanka, czosnkiem, miętą i pietruszką tworzą cudowną przystawkę.

Składniki:

  • 500 g jogurtu
  • 2 ogórki
  • 350 ml maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • mała garść świeżych liści mięty
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Pozostawić jogurt na 30 minut na filtrze do kawy lub na grubej gazie, żeby odciekł z niego nadmiar wody. Przecedzoną wodę wylać (można też jej użyć do pieczenia chleba).
  • Obrać ogórki ze skórki i wydrapać łyżeczką pestki. W blenderze zmiksować część jogurtu z częścią maślanki i z czosnkiem. Dodać resztę jogurtu i maślanki, miętę, pietruszkę i ogórki, i porządnie zmiksować. Być może trzeba to będzie robić na dwa razy, bo może się nie zmieścić do blendera. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki i podawać schłodzony.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

10 minut


Średnia 5 / 5 (1297 głosów)

related articles