To moja ulubiona zupa w czasie lata. Bardzo szybko się ją przygotowuje i jest niezwykle orzeźwiająca. Ogórki w połączeniu z jogurtem, maślanka, czosnkiem, miętą i pietruszką tworzą cudowną przystawkę.
Składniki:
- 500 g jogurtu
- 2 ogórki
- 350 ml maślanki
- 2 ząbki czosnku
- mała garść świeżych liści mięty
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pozostawić jogurt na 30 minut na filtrze do kawy lub na grubej gazie, żeby odciekł z niego nadmiar wody. Przecedzoną wodę wylać (można też jej użyć do pieczenia chleba).
- Obrać ogórki ze skórki i wydrapać łyżeczką pestki. W blenderze zmiksować część jogurtu z częścią maślanki i z czosnkiem. Dodać resztę jogurtu i maślanki, miętę, pietruszkę i ogórki, i porządnie zmiksować. Być może trzeba to będzie robić na dwa razy, bo może się nie zmieścić do blendera. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki i podawać schłodzony.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Całkowity czas:
10 minut
Średnia 5 / 5 (1297 głosów)