Home Zupy Prosta zupa pomidorowa z bazylią

Prosta zupa pomidorowa z bazylią

by

To moje pierwsze podejście do zupy pomidorowej i muszę przyznać, że smakuje świetnie. Nie jest tak ciemnoczerwona jak zupa z puszki, ale to dlatego, że nie zawiera sztucznych barwników. Do talerzy z zupą można nałożyć po łyżce gęstej śmietany.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
  • 50 g świeżych listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 litra bulionu wołowego

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z czosnkiem przez 5 minut.
  • Dodać posiekane pomidory. Smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać bulion i bazylię, doprawić solą i pieprzem.
  • Gotować przez 20 minut i zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Żeby pozbyć się z zupy pestek pomidorów, trzeba ją przecedzić przez sito.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1162 głosów)

related articles