To moje pierwsze podejście do zupy pomidorowej i muszę przyznać, że smakuje świetnie. Nie jest tak ciemnoczerwona jak zupa z puszki, ale to dlatego, że nie zawiera sztucznych barwników. Do talerzy z zupą można nałożyć po łyżce gęstej śmietany.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów
- 50 g świeżych listków bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 1,5 litra bulionu wołowego
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z czosnkiem przez 5 minut.
- Dodać posiekane pomidory. Smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać bulion i bazylię, doprawić solą i pieprzem.
- Gotować przez 20 minut i zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Żeby pozbyć się z zupy pestek pomidorów, trzeba ją przecedzić przez sito.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1162 głosów)