Prosta i smaczna zupa z ziemniakami na bazie białego barszczu. Aromatyczna dzięki suszonym grzybom. Polecam!
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 4 suszone grzyby, namoczone
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 szklanka białego barszczu
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 1,5 litra wody, dodać grzyby i zagotować.
- Dodać liść laurowy i ziele angielskie, i gotować przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać barszcz, doprawić solą i pieprzem i gotować przez kilka minut. Na końcu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Zalewajkę podawać ze śmietaną i koperkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (922 głosów)