Zupa na zimę, bo świetnie rozgrzewa, jest pożywna, no i po prostu pyszna. Zamiast kostki rosołowej można dodać domowy bulion.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 kiełbaski chorizo, pokrojone w plastry
- 1 papryczka chili, posiekana
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę, papryczkę chili, czerwoną paprykę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać fasolkę, pomidory i bulion; doprowadzić do wrzenia i gotować 5-10 minut, aż płyn trochę odparuje.
- Podawać w podgrzanym miseczkach, udekorować świeżymi ziołami i parmezanem (opcjonalnie).
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1018 głosów)