Home Zupy Pikantna zupa z chorizo i fasolą

Pikantna zupa z chorizo i fasolą

by

Zupa na zimę, bo świetnie rozgrzewa, jest pożywna, no i po prostu pyszna. Zamiast kostki rosołowej można dodać domowy bulion.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 kiełbaski chorizo, pokrojone w plastry
  • 1 papryczka chili, posiekana
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, zgnieciony

Przygotowanie:

  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę, papryczkę chili, czerwoną paprykę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodać fasolkę, pomidory i bulion; doprowadzić do wrzenia i gotować 5-10 minut, aż płyn trochę odparuje.
  • Podawać w podgrzanym miseczkach, udekorować świeżymi ziołami i parmezanem (opcjonalnie).

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1018 głosów)

related articles