Ta zupa jest niesamowicie smaczna. W jej skład wchodzą: pieczona dynia, marchew, jabłko, szałwia i śmietana. Pieczona dynia dodaje naprawdę cudownego smaku. Można ją zamrażać.
Składniki:
- 30 g masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 400 g miąższu dyni, upieczonego i pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać marchew, jabłko, pieczoną dynię i szałwię; smażyć przez 8-10 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
- Zdjąć z ognia, zmiksować za pomocą ręcznego miksera lub w blenderze.
- Dodać bulion drobiowy i gotować całość na małym ogniu przez 15 minut. Dodać śmietanę i podgrzewać jeszcze przez 5 minut, ale NIE dopuścić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1148 głosów)