Home Zupy Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni

by

Ta zupa jest niesamowicie smaczna. W jej skład wchodzą: pieczona dynia, marchew, jabłko, szałwia i śmietana. Pieczona dynia dodaje naprawdę cudownego smaku. Można ją zamrażać.

Składniki:

  • 30 g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 400 g miąższu dyni, upieczonego i pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

  • W dużym garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać marchew, jabłko, pieczoną dynię i szałwię; smażyć przez 8-10 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
  • Zdjąć z ognia, zmiksować za pomocą ręcznego miksera lub w blenderze.
  • Dodać bulion drobiowy i gotować całość na małym ogniu przez 15 minut. Dodać śmietanę i podgrzewać jeszcze przez 5 minut, ale NIE dopuścić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1148 głosów)

related articles