Kremowa zupa z dyni, która nie zawiera nabiału. Podstawą jest dynia i banan, doprawione odrobiną curry. Najlepiej smakuje w chłodne dni.
Składniki:
- 700 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki ciemnobrązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 dojrzały banan wraz ze skórką
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 marchewka, posiekana
- 1 łodyga selera, posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wymieszać dynię z cukrem, miodem i oliwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Banana włożyć do mniejszego naczynia. Piec przez około 20-30 minut, aż dynia będzie lekko miękka i lekko przyrumieniona.
- W międzyczasie, w dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej cebulę, marchew i selera. Dodać czosnek i przyprawy i smażyć jeszcze przez kilka minut.
- Obrać banana i dodać do rondla. Dodać dynię, mleczko kokosowe i bulion drobiowy, gotować przez 5-10 minut. Zmiksować aby zupa była gładka. W razie potrzeby dodać więcej bulionu lub wody. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
35 minut
Całkowity czas:
50 minut
Średnia 5 / 5 (1426 głosów)