Home Zupy Zupa-krem z dyni z bananem

Zupa-krem z dyni z bananem

by

Kremowa zupa z dyni, która nie zawiera nabiału. Podstawą jest dynia i banan, doprawione odrobiną curry. Najlepiej smakuje w chłodne dni.

Składniki:

  • 700 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki ciemnobrązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dojrzały banan wraz ze skórką
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 marchewka, posiekana
  • 1 łodyga selera, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wymieszać dynię z cukrem, miodem i oliwą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Banana włożyć do mniejszego naczynia. Piec przez około 20-30 minut, aż dynia będzie lekko miękka i lekko przyrumieniona.
  • W międzyczasie, w dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć na niej cebulę, marchew i selera. Dodać czosnek i przyprawy i smażyć jeszcze przez kilka minut.
  • Obrać banana i dodać do rondla. Dodać dynię, mleczko kokosowe i bulion drobiowy, gotować przez 5-10 minut. Zmiksować aby zupa była gładka. W razie potrzeby dodać więcej bulionu lub wody. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

35 minut

Całkowity czas:

50 minut


Średnia 5 / 5 (1426 głosów)

related articles