Home Zupy Chlebek naan

Chlebek naan

by

Pyszny chlebek królujący w kuchni indyjskiej, przyrządzony na grillu. Pozornie bardzo prosty przepis, ale efekt rekompensuje czas i wysiłek! Można dodać czosnek. Najlepszy jako dodatek do curry!

Składniki:

  • 2,5 łyżeczki drożdży
  • 225 ml ciepłej wody
  • 2-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

  • Drożdże wymieszać z wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut, aż się spienią.
  • Dodać mleko, jajko, sól i mąki na tyle, aby ciasto było miękkie (może nie trzeba będzie wykorzystać całej mąki). Wyrabiać przez 6-8 minut na powierzchni posypanej mąką, aż ciasto będzie gładkie. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę aby wyrosło.
  • Ciasto ugnieść (można teraz dodać czosnek) i wyrabiać. Odrywać małe kawałki i formować z nich kulki wielkości piłeczki golfowej. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aż podwoją swoją objętość.
  • Rozgrzać grill.
  • Kulki ciasta rozwałkować na owalny kształt i układać na nienatłuszczonej blaszce. Piec pod rozgrzanym grillem, aż się przyrumienią (przez około 2 minuty). Przypieczoną stronę posmarować masłem, odwrócić i piec z drugiej strony, aż będą sztywne i złociste (przez kolejne 2 minuty).

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

07 minut

Całkowity czas:

127 minut


Średnia 5 / 5 (1618 głosów)

related articles