Pyszny chlebek królujący w kuchni indyjskiej, przyrządzony na grillu. Pozornie bardzo prosty przepis, ale efekt rekompensuje czas i wysiłek! Można dodać czosnek. Najlepszy jako dodatek do curry!
Składniki:
- 2,5 łyżeczki drożdży
- 225 ml ciepłej wody
- 2-4 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut, aż się spienią.
- Dodać mleko, jajko, sól i mąki na tyle, aby ciasto było miękkie (może nie trzeba będzie wykorzystać całej mąki). Wyrabiać przez 6-8 minut na powierzchni posypanej mąką, aż ciasto będzie gładkie. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę aby wyrosło.
- Ciasto ugnieść (można teraz dodać czosnek) i wyrabiać. Odrywać małe kawałki i formować z nich kulki wielkości piłeczki golfowej. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aż podwoją swoją objętość.
- Rozgrzać grill.
- Kulki ciasta rozwałkować na owalny kształt i układać na nienatłuszczonej blaszce. Piec pod rozgrzanym grillem, aż się przyrumienią (przez około 2 minuty). Przypieczoną stronę posmarować masłem, odwrócić i piec z drugiej strony, aż będą sztywne i złociste (przez kolejne 2 minuty).
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
07 minut
Całkowity czas:
127 minut
Średnia 5 / 5 (1618 głosów)