Raz dwa znika ze stołu bo smakuje niesamowicie. To wegetariańska zupa-krem z pieczarek z dodatkiem śmietany i żółtka.
Składniki:
- 1/2 kg pieczarek
- masło do smażenia
- pęczek włoszczyzny
- olej do smażenia
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól
Przygotowanie:
- Pieczarki pokrój, podduś na maśle. Włoszczyznę oczyść, zetrzyj na tarce i podsmaż na oleju w dużym garnku. Zalej bulionem i gotuj 30 minut. Zmiksuj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Mąkę rozrób z połową śmietany i zagęść zupę, wlewając je to garnka i mieszając. Żółtko i resztę śmietany ubij i połącz z zupą. Przypraw. Posyp szczypiorkiem. Podawaj posypaną chlebem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
65 minut
Średnia 5 / 5 (945 głosów)