Home Zupy Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy

by

Raz dwa znika ze stołu bo smakuje niesamowicie. To wegetariańska zupa-krem z pieczarek z dodatkiem śmietany i żółtka.

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • masło do smażenia
  • pęczek włoszczyzny
  • olej do smażenia
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól

Przygotowanie:

  • Pieczarki pokrój, podduś na maśle. Włoszczyznę oczyść, zetrzyj na tarce i podsmaż na oleju w dużym garnku. Zalej bulionem i gotuj 30 minut. Zmiksuj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Mąkę rozrób z połową śmietany i zagęść zupę, wlewając je to garnka i mieszając. Żółtko i resztę śmietany ubij i połącz z zupą. Przypraw. Posyp szczypiorkiem. Podawaj posypaną chlebem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

65 minut


Średnia 5 / 5 (945 głosów)

related articles