Uszka z mięsem drobiowym – bardzo dobre z czerwonym barszczem. Mięso jest gotowane, więc jest to wersja zdrowsza od uszek z grzybami.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 żółtko
- ok. 1 szklanka gorącego mleka
Przygotowanie:
- Przygotować farsz: mięso drobiowe ugotować w osolonej wodzie (lub w wodzie z kostką rosołową). Przestudzić i obrać od kości, jeśli gotowaliśmy udka. Zmielić w blenderze.
- Cebulę zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z ognia i dodać zmielone mięso, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
- Przygotować ciasto: do mąki wbić żółtko i dodać gorące mleko, szybko wyrabiać widelcem. Ciasto ma być elastyczne, ale niezbyt twarde. Jeśli będzie za gęste – dolać mleka.
- Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadrata, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić nad „brzuszkiem” trójkąta, aby powstało uszko.
- Kiedy wszystkie uszka będą gotowe, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucać po kilka uszek na wrzątek, lekko zamieszać i czekać, aż wypłyną (ok. 10 min.). Wyjmować łyżką cedzakową.
- Aby ugotowane uszka się nie sklejały można je polać stopionym masłem.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1723 głosów)