Home Zupy Uszka z mięsem

Uszka z mięsem

by

Uszka z mięsem drobiowym – bardzo dobre z czerwonym barszczem. Mięso jest gotowane, więc jest to wersja zdrowsza od uszek z grzybami.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 żółtko
  • ok. 1 szklanka gorącego mleka

Przygotowanie:

  • Przygotować farsz: mięso drobiowe ugotować w osolonej wodzie (lub w wodzie z kostką rosołową). Przestudzić i obrać od kości, jeśli gotowaliśmy udka. Zmielić w blenderze.
  • Cebulę zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z ognia i dodać zmielone mięso, doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Odstawić.
  • Przygotować ciasto: do mąki wbić żółtko i dodać gorące mleko, szybko wyrabiać widelcem. Ciasto ma być elastyczne, ale niezbyt twarde. Jeśli będzie za gęste – dolać mleka.
  • Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadrata, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić nad „brzuszkiem” trójkąta, aby powstało uszko.
  • Kiedy wszystkie uszka będą gotowe, zagotować w dużym garnku osoloną wodę. Wrzucać po kilka uszek na wrzątek, lekko zamieszać i czekać, aż wypłyną (ok. 10 min.). Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Aby ugotowane uszka się nie sklejały można je polać stopionym masłem.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1723 głosów)

related articles