Do tej tradycyjnej zupy rosyjskiej można dodać najróżniejsze rodzaje mięsa: szynkę, kiełbasę, salami, parówki, itp. Im więcej, tym smaczniejsza. W zupie tej powinny się również znaleźć oliwki lub kapary i cytryna.
Składniki:
- 200 g świeżego mięsa (kurczaka lub wołowiny), pokrojonego w kostkę
- 1 biała cebula
- 1 duża marchewka
- 6 średnich ziemniaków
- 1 mała główka kapusty
- 1 łyżka soli
- 4 laski kiełbasy, pokrojonej w plasterki
- 200 g dowolnego wędzonego mięsa, pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
- Świeże mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu.
- W międzyczasie obrać cebulę i marchewkę, zetrzeć marchew na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a paprykę pokroić w plasterki. Zioła opłukać.
- Z gotującego się wywaru zebrać pianę, dodać cebulę i sól. Dodać wszystkie warzywa z wyjątkiem papryki. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Dodać paprykę, kiełbasę i wędzonkę. Dodać koncentrat pomidorowy (można pomidory), liść laurowy i pieprz. Gotować przez 15 minut.
- Na ostatnie 5 minut gotowania dodać oliwki, świeże zioła i cytrynę. Przykryć, wyłączyć ogień i odczekać 15 minut.
- Przed podaniem można udekorować kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
75 minut
Średnia 5 / 5 (1709 głosów)