Home Zupy Zupa Solianka

Zupa Solianka

by

Do tej tradycyjnej zupy rosyjskiej można dodać najróżniejsze rodzaje mięsa: szynkę, kiełbasę, salami, parówki, itp. Im więcej, tym smaczniejsza. W zupie tej powinny się również znaleźć oliwki lub kapary i cytryna.

Składniki:

  • 200 g świeżego mięsa (kurczaka lub wołowiny), pokrojonego w kostkę
  • 1 biała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 mała główka kapusty
  • 1 łyżka soli
  • 4 laski kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 200 g dowolnego wędzonego mięsa, pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

  • Świeże mięso opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować na dużym ogniu.
  • W międzyczasie obrać cebulę i marchewkę, zetrzeć marchew na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a paprykę pokroić w plasterki. Zioła opłukać.
  • Z gotującego się wywaru zebrać pianę, dodać cebulę i sól. Dodać wszystkie warzywa z wyjątkiem papryki. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  • Dodać paprykę, kiełbasę i wędzonkę. Dodać koncentrat pomidorowy (można pomidory), liść laurowy i pieprz. Gotować przez 15 minut.
  • Na ostatnie 5 minut gotowania dodać oliwki, świeże zioła i cytrynę. Przykryć, wyłączyć ogień i odczekać 15 minut.
  • Przed podaniem można udekorować kwaśną śmietaną i świeżymi ziołami.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

75 minut


Średnia 5 / 5 (1709 głosów)

related articles