To popisowe danie mojej teściowej. Robi je dosyć często – ale nikt z nas nie narzeka, bo jesteśmy wielkimi smakoszami tych krokietów. Pysznie smakują podawane z czerwonym barszczem.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 250 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 400 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 100 g żółtego sera, startego na grubych oczkach
- pieprz
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe – wodę, mleko, 2 jajka, mąkę i sól – włożyć do miski i wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładka masę.
- Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
- Przygotować farsz: pieczarki umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce (na średnich oczkach).
- Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut. Kiedy już będą podduszone – przyprawić pieprzem i solą, po czym podsmażać jeszcze przez ok. 5 minut.
- Farsz lekko przestudzić, dodać starty żółty ser, wymieszać. Jeżeli farsz jest za rzadki można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
- Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał.
- Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.
Porcja dla:
12 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1756 głosów)