Home Zupy Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

by

To popisowe danie mojej teściowej. Robi je dosyć często – ale nikt z nas nie narzeka, bo jesteśmy wielkimi smakoszami tych krokietów. Pysznie smakują podawane z czerwonym barszczem.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 100 g żółtego sera, startego na grubych oczkach
  • pieprz
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe – wodę, mleko, 2 jajka, mąkę i sól – włożyć do miski i wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładka masę.
  • Smażyć naleśniki na patelni z odrobiną gorącego tłuszczu i odłożyć do wystygnięcia.
  • Przygotować farsz: pieczarki umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce (na średnich oczkach).
  • Cebulę posiekać i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem przez 10-15 minut. Kiedy już będą podduszone – przyprawić pieprzem i solą, po czym podsmażać jeszcze przez ok. 5 minut.
  • Farsz lekko przestudzić, dodać starty żółty ser, wymieszać. Jeżeli farsz jest za rzadki można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
  • Na każdy naleśnik nakładać czubatą łyżkę farszu i zwijać w krokiety, tak aby nie wypadał.
  • Przed podaniem panierować krokiety w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym oleju.

Porcja dla:

12 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1756 głosów)

related articles