Home Zupy Zupa z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw

by

Pyszna, aromatyczna zupa, doskonała na jesienne popołudnie. Odkrywa nowe smaki typowych warzyw. Najlepiej żeby warzywa były jak najgrubiej pokrojone, wtedy się nie przypalą w piekarniku.

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 300 g dyni, bez pestek, pokrojona w dużą kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w grube plastry
  • 1 pietruszka, pokrojona w dużą kostkę
  • 1 por, pokrojony w plastry
  • 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  • Do dużej miski włożyć warzywa, polać oliwą z oliwek i dobrze wymieszać.
  • Ułożyć warzywa na dużej blasze w jednej warstwie. Na warzywach ułożyć gałązki tymianku, rozmarynu i liście laurowe. Zamiast świeżych ziół można użyć po 1/2 łyżeczki suszonych.
  • Piec warzywa 45 minut, od czasu do czasu odwracając, aby piekły się równomiernie. Kiedy będą miękkie, przełożyć do garnka na zupę, a zioła wyrzucić.
  • Do upieczonych warzyw dodać wywar i doprowadzić do wrzenia. Doprawić i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
  • Zmiksować zupę na gładko, a następnie przelać z powrotem do garnka i podgrzać. Wmieszać śmietanę. Doprawić.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

70 minut

Całkowity czas:

85 minut


Średnia 5 / 5 (1521 głosów)

related articles