Pyszna, aromatyczna zupa, doskonała na jesienne popołudnie. Odkrywa nowe smaki typowych warzyw. Najlepiej żeby warzywa były jak najgrubiej pokrojone, wtedy się nie przypalą w piekarniku.
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 300 g dyni, bez pestek, pokrojona w dużą kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w grube plastry
- 1 pietruszka, pokrojona w dużą kostkę
- 1 por, pokrojony w plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Do dużej miski włożyć warzywa, polać oliwą z oliwek i dobrze wymieszać.
- Ułożyć warzywa na dużej blasze w jednej warstwie. Na warzywach ułożyć gałązki tymianku, rozmarynu i liście laurowe. Zamiast świeżych ziół można użyć po 1/2 łyżeczki suszonych.
- Piec warzywa 45 minut, od czasu do czasu odwracając, aby piekły się równomiernie. Kiedy będą miękkie, przełożyć do garnka na zupę, a zioła wyrzucić.
- Do upieczonych warzyw dodać wywar i doprowadzić do wrzenia. Doprawić i gotować na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
- Zmiksować zupę na gładko, a następnie przelać z powrotem do garnka i podgrzać. Wmieszać śmietanę. Doprawić.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
70 minut
Całkowity czas:
85 minut
Średnia 5 / 5 (1521 głosów)