Home Zupy Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

by

Do tej zupy można użyć grube szparagi, bo zwykle są tańsze. Można ją podać z grzankami, albo tylko posypać szczypiorkiem.

Składniki:

  • 250 g białych szparagów
  • 500 ml wody
  • sól
  • szczypta cukru
  • 30 g masła

Przygotowanie:

  • Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów i obrać łodyżki. Pokroić na 2-cm kawałki.
  • Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać szparagi i gotować przez 20-25 minut, aż kawałki szparagów nakłute nożem będą bardzo miękkie.
  • Odcedzić szparagi, zachowując wodę w której się gotowały. Zmiksować szparagi z połową tej wody. Resztę wody odstawić.
  • W dużym rondlu rozpuścić masło i, stale mieszając, dodać mąkę. Chwilę smażyć, a następnie wlewać powoli gorące mleko, nadal mieszając. Gotować i mieszać, aby nie było grudek. Dodać zmiksowane szparagi i w razie gdyby zupa była za gęsta – dodać odłożoną wodę ze szparagów. Dodać śmietanę i podgrzać, ale już nie gotować.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1364 głosów)

related articles