Do tej zupy można użyć grube szparagi, bo zwykle są tańsze. Można ją podać z grzankami, albo tylko posypać szczypiorkiem.
Składniki:
- 250 g białych szparagów
- 500 ml wody
- sól
- szczypta cukru
- 30 g masła
Przygotowanie:
- Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów i obrać łodyżki. Pokroić na 2-cm kawałki.
- Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać szparagi i gotować przez 20-25 minut, aż kawałki szparagów nakłute nożem będą bardzo miękkie.
- Odcedzić szparagi, zachowując wodę w której się gotowały. Zmiksować szparagi z połową tej wody. Resztę wody odstawić.
- W dużym rondlu rozpuścić masło i, stale mieszając, dodać mąkę. Chwilę smażyć, a następnie wlewać powoli gorące mleko, nadal mieszając. Gotować i mieszać, aby nie było grudek. Dodać zmiksowane szparagi i w razie gdyby zupa była za gęsta – dodać odłożoną wodę ze szparagów. Dodać śmietanę i podgrzać, ale już nie gotować.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z posiekanym szczypiorkiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (1364 głosów)