Home Zupy Kremowa zupa ziemniaczana z boczkiem

Kremowa zupa ziemniaczana z boczkiem

by

Ta kremowa zupa ziemniaczana z boczkiem jest pożywną i bardzo smaczną zupą, idealną podczas jesieni i zimy.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 50 g chudego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 400 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 pasternak (ok. 150 g)
  • 150 g młodych liści szpinaku

Przygotowanie:

  • Drobno posiekać cebulę. Pokroić boczek i ziemniaki w małą kostkę. Zetrzeć pasternak na grubej tarce. Przebrać, umyć i osuszyć szpinak.
  • Rozgrzać oliwę w dużym garnku i smażyć cebulę oraz boczek 3 minuty. Posypać mąką i wymieszać. W innym garnku zagotować mleko. Dodawać pomału, stale mieszając, 250 ml gorącego mleka do dużego garnka. Gdy tylko mieszanina zgęstnieje, dolać resztę mleka i wymieszać.
  • Dodać ziemniaki i starty pasternak. Dosypać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać szpinak i gotować jeszcze 2 minuty, by liście się rozpadły. Gotową zupę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1325 głosów)

related articles