Ta kremowa zupa ziemniaczana z boczkiem jest pożywną i bardzo smaczną zupą, idealną podczas jesieni i zimy.
Składniki:
- 1 cebula
- 50 g chudego boczku, pokrojonego w cienkie plasterki
- 400 g ziemniaków sałatkowych
- 1 pasternak (ok. 150 g)
- 150 g młodych liści szpinaku
Przygotowanie:
- Drobno posiekać cebulę. Pokroić boczek i ziemniaki w małą kostkę. Zetrzeć pasternak na grubej tarce. Przebrać, umyć i osuszyć szpinak.
- Rozgrzać oliwę w dużym garnku i smażyć cebulę oraz boczek 3 minuty. Posypać mąką i wymieszać. W innym garnku zagotować mleko. Dodawać pomału, stale mieszając, 250 ml gorącego mleka do dużego garnka. Gdy tylko mieszanina zgęstnieje, dolać resztę mleka i wymieszać.
- Dodać ziemniaki i starty pasternak. Dosypać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodać szpinak i gotować jeszcze 2 minuty, by liście się rozpadły. Gotową zupę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1325 głosów)