Home Zupy Rosół z pieczarkami

Rosół z pieczarkami

by

Prosty rosół z kurczaka z ziemniakami i pieczarkami. To świetna zupa kiedy potrzebujemy się rozgrzać.

Składniki:

  • 1 mały kurczak
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Kurczaka pokroić na małe kawałki. Zrumienić na maśle i przełożyć do dużego garnka.
  • Na maśle pozostałym po smażeniu kurczaka zrumienić cebulę. Przełożyć do garnka z kurczakiem i zalać wodą tak, aby przykrywała kurczaka do połowy. Dodać liść laurowy, tymianek, sól i pieprz.
  • Gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
  • W międzyczasie pokroić resztę warzyw. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, ale jeśli marchewka jest mała to można wcale jej nie kroić. Pokroić drobno seler. Jeśli pieczarki są duże, przekroić je na połówki.
  • Po 30 minutach gotowania się kurczaka, dodać do garnka warzywa i pieczarki, i gotować na niedużym ogniu przez kolejne 30 minut, aż warzywa zmiękną.
  • Jeśli potrzeba, można dodać trochę więcej wody. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać czosnek i wyjąć liść laurowy.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

60 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1471 głosów)

related articles