Prosty rosół z kurczaka z ziemniakami i pieczarkami. To świetna zupa kiedy potrzebujemy się rozgrzać.
Składniki:
- 1 mały kurczak
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kurczaka pokroić na małe kawałki. Zrumienić na maśle i przełożyć do dużego garnka.
- Na maśle pozostałym po smażeniu kurczaka zrumienić cebulę. Przełożyć do garnka z kurczakiem i zalać wodą tak, aby przykrywała kurczaka do połowy. Dodać liść laurowy, tymianek, sól i pieprz.
- Gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
- W międzyczasie pokroić resztę warzyw. Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, ale jeśli marchewka jest mała to można wcale jej nie kroić. Pokroić drobno seler. Jeśli pieczarki są duże, przekroić je na połówki.
- Po 30 minutach gotowania się kurczaka, dodać do garnka warzywa i pieczarki, i gotować na niedużym ogniu przez kolejne 30 minut, aż warzywa zmiękną.
- Jeśli potrzeba, można dodać trochę więcej wody. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać czosnek i wyjąć liść laurowy.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
60 minut
Całkowity czas:
70 minut
Średnia 5 / 5 (1471 głosów)