Ta zupa zdecydowanie należy do moich ulubionych. Jest prosta, szybka i bardzo smaczna. Zawsze dodatkowo zapiekam ją z żółtym serem!
Składniki:
- 1 brokuł
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskie
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- kilka łyżek startego sera żółtego
Przygotowanie:
- Brokuły podzielić na różyczki i zblanszować.
- Bulion zagotować, dodać brokuły i przyprawy. Gotować przez 10 minut. Na końcu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość zmiksować i doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Zupę przelać do kokilek, posypać serem i zapiec, aż ser się roztopi.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1010 głosów)