Home Zupy Zupa jajeczna z imbirem

Zupa jajeczna z imbirem

by

Ta zupa jajeczna zrodziła się z miłości do tego rodzaju zup i WIELU wycieczek do mojej ulubionej chińskiej restauracji (i zadawania wielu pytań), a rezultatem jest ta oto wariacja… Kluczem jest prostota. Ta zupa może być odgrzewana lub zamrożona.

Składniki:

  • 1l bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

  • Odłożyć na bok 3/4 szklanki bulionu drobiowego, a resztę wlać do dużego rondla. Wmieszać sól, imbir i szczypiorek i doprowadzić do mocnego wrzenia. W kubku lub w małej misce wymieszać na gładko pozostały bulion ze skrobią kukurydzianą. Odstawić.
  • W małej miseczce roztrzepać jajka z żółtkiem za pomocą widelca. Delikatnie wlewać jajka, po trochę na raz, z widelca do wrzącego wywaru. Jajko powinno się ściąć natychmiast. Gdy wszystkie jajka zostaną już wlane, stopniowo wmieszać mieszaninę ze skrobią kukurydzianą, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1341 głosów)

related articles