Ta zupa jajeczna zrodziła się z miłości do tego rodzaju zup i WIELU wycieczek do mojej ulubionej chińskiej restauracji (i zadawania wielu pytań), a rezultatem jest ta oto wariacja… Kluczem jest prostota. Ta zupa może być odgrzewana lub zamrożona.
Składniki:
- 1l bulionu drobiowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 jajka
- 1 żółtko
Przygotowanie:
- Odłożyć na bok 3/4 szklanki bulionu drobiowego, a resztę wlać do dużego rondla. Wmieszać sól, imbir i szczypiorek i doprowadzić do mocnego wrzenia. W kubku lub w małej misce wymieszać na gładko pozostały bulion ze skrobią kukurydzianą. Odstawić.
- W małej miseczce roztrzepać jajka z żółtkiem za pomocą widelca. Delikatnie wlewać jajka, po trochę na raz, z widelca do wrzącego wywaru. Jajko powinno się ściąć natychmiast. Gdy wszystkie jajka zostaną już wlane, stopniowo wmieszać mieszaninę ze skrobią kukurydzianą, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
20 minut
Średnia 5 / 5 (1341 głosów)