Home Zupy Cioppino – czyli gulasz rybny z San Francisco

Cioppino – czyli gulasz rybny z San Francisco

by

Wspaniały gulasz z owoców morza! Podawać z bochenkiem ciepłego, chrupiącego chleba, który będzie można maczać w sosie!

Składniki:

  • 170 g masła
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 pęczek posiekanej świeżej pietruszki
  • 700 g pomidorów w puszce
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

  • W dużym garnku na zupę na średnim ogniu stopić masło, dodać cebulę, czosnek i pietruszkę. Powoli smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
  • Dodać pomidory, rozgniatając je na kawałki. Dodać bulion drobiowy, liście laurowe, bazylię, tymianek, oregano, wodę i wino. Dobrze wymieszać. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
  • Wmieszać krewetki, przegrzebki, małże, mule i mięso kraba oraz rybę (opcjonalnie). Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5 do 7 minut, aż małże się otworzą. Nakładać zupę do miski i podawać gorącą z chrupiącym chlebem!

Porcja dla:

13 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

55 minut


Średnia 5 / 5 (1375 głosów)

related articles