Wspaniały gulasz z owoców morza! Podawać z bochenkiem ciepłego, chrupiącego chleba, który będzie można maczać w sosie!
Składniki:
- 170 g masła
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 pęczek posiekanej świeżej pietruszki
- 700 g pomidorów w puszce
- 700 ml bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
- W dużym garnku na zupę na średnim ogniu stopić masło, dodać cebulę, czosnek i pietruszkę. Powoli smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
- Dodać pomidory, rozgniatając je na kawałki. Dodać bulion drobiowy, liście laurowe, bazylię, tymianek, oregano, wodę i wino. Dobrze wymieszać. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Wmieszać krewetki, przegrzebki, małże, mule i mięso kraba oraz rybę (opcjonalnie). Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5 do 7 minut, aż małże się otworzą. Nakładać zupę do miski i podawać gorącą z chrupiącym chlebem!
Porcja dla:
13 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1375 głosów)