Home Zupy Kremowa zupa cebulowa

Kremowa zupa cebulowa

by

To bardzo pożywna i smakowita zupa cebulowa. Dodatek żółtek sprawia, że ma niezwykle kremową konsystencję.

Składniki:

  • 4 duże cebule, posiekane w cienkie plasterki
  • 3 łyżki margaryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki (500 ml) bulionu drobiowego
  • 1 szklanka (235 ml) mleka

Przygotowanie:

  • W garnku, na średnim ogniu stopić margarynę, dodać cebulę i smażyć przez 10 minut, aż się zrumieni.
  • Wmieszać mąkę i sól. Stale mieszając, stopniowo dodawać bulion drobiowy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • Gdy cebula będzie już bardzo miękka, wmieszać mleko i śmietanę. Dobrze podgrzać. Przelać do miseczki 1/2 szklanki zupy i wmieszać do niej żółtka. Mieszając zupę w dużym garnku, powoli dodawać zawartość miseczki. Dobrze podgrzać całość, ale nie doprowadzać do wrzenia! Dodać paprykę, pieprz i sos chili. Podawać na gorąco. Udekorować natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1247 głosów)

related articles