To bardzo pożywna i smakowita zupa cebulowa. Dodatek żółtek sprawia, że ma niezwykle kremową konsystencję.
Składniki:
- 4 duże cebule, posiekane w cienkie plasterki
- 3 łyżki margaryny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki (500 ml) bulionu drobiowego
- 1 szklanka (235 ml) mleka
Przygotowanie:
- W garnku, na średnim ogniu stopić margarynę, dodać cebulę i smażyć przez 10 minut, aż się zrumieni.
- Wmieszać mąkę i sól. Stale mieszając, stopniowo dodawać bulion drobiowy. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- Gdy cebula będzie już bardzo miękka, wmieszać mleko i śmietanę. Dobrze podgrzać. Przelać do miseczki 1/2 szklanki zupy i wmieszać do niej żółtka. Mieszając zupę w dużym garnku, powoli dodawać zawartość miseczki. Dobrze podgrzać całość, ale nie doprowadzać do wrzenia! Dodać paprykę, pieprz i sos chili. Podawać na gorąco. Udekorować natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
45 minut
Średnia 5 / 5 (1247 głosów)