Czy jest coś lepszego na upalny dzień od klasycznego hiszpańskiego chłodnika gazpacho? Podawać w schłodzonych miseczkach, albo w małych szklaneczkach. Zobacz nasz przepis video z tym chłodnikiem!
Składniki:
- 1 kg pomidorów, obranych i przekrojonych na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki
- 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
- 1 ogórek
- sól do smaku
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 25 ml octu winnego z czerwonego wina
- zimna woda
Przygotowanie:
- Do blendera włożyć pomidory, czosnek, cebulę, paprykę, ogórka, sól, oliwę i ocet. Zmiksować na gładko, dodając tyle zimnej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
- Podawać schłodzone i ozdobione posiekaną cebulą, papryką i ogórkiem.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
20 minut
Średnia 5 / 5 (1012 głosów)