Home Zupy Tradycyjne gazpacho

Tradycyjne gazpacho

by

Czy jest coś lepszego na upalny dzień od klasycznego hiszpańskiego chłodnika gazpacho? Podawać w schłodzonych miseczkach, albo w małych szklaneczkach. Zobacz nasz przepis video z tym chłodnikiem!

Składniki:

  • 1 kg pomidorów, obranych i przekrojonych na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w plasterki
  • 1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
  • 1 ogórek
  • sól do smaku
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 25 ml octu winnego z czerwonego wina
  • zimna woda

Przygotowanie:

  • Do blendera włożyć pomidory, czosnek, cebulę, paprykę, ogórka, sól, oliwę i ocet. Zmiksować na gładko, dodając tyle zimnej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  • Podawać schłodzone i ozdobione posiekaną cebulą, papryką i ogórkiem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1012 głosów)

related articles