Wspaniały rosół z kurczaka z posmakiem cytryny. Smacznego! Przygotowałam tę zupę rok temu na Sylwestra i wszystkim smakowała.
Składniki:
- 3 l bulionu drobiowego
- 700 g drobno pokrojonej, ugotowanej piersi z kurczaka
- 200 g nieugotowanego białego ryżu
- 3 cytryny, wyciśnięte
- 1 pęczek szpinaku, opłukanego i drobno posiekanego
- 2 duże marchewki, drobno posiekane
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do dużego garnka, na średnim ogniu wlać bulion drobiowy, dodać ugotowanego kurczaka, ryż, sok z cytryny, szpinak, marchew i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ryż i warzywa zmiękną (20 minut).
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
40 minut
Średnia 5 / 5 (945 głosów)