Home Zupy Kartoflanka z boczkiem i parmezanem

Kartoflanka z boczkiem i parmezanem

by

Ta zupa ziemniaczana jest idealnym daniem na chłodne zimowe dni. Z dodatkiem boczku, z porem, cebulą i parmezan osiągniemy wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 400 g mączystych ziemniaków
  • 250 g pora
  • 1 cebula
  • 100 g chudego boczku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

  • Obrać ziemniaki, pokroić je w małą kostkę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Pokroić pora w cienkie plasterki i gotować w osobnym garnku około 15 minut, starając się go nie rozgotować. Odsączyć oba składniki na sicie.
  • Obrać cebulę i drobno posiekać. Pokroić boczek w drobną kostkę. Podgrzać w garnku olej, wrzucić cebulę i boczek, smażyć na małym ogniu około 5 minut. Wlać wywar mięsny i podgrzać do wrzenia. Dodać ziemniaki i pora, podgrzać. Dodać śmietanę i wymieszać.
  • Dodać parmezan i wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem. Posypać posiekanymi listkami tymianku i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1168 głosów)

related articles