Ta zupa ziemniaczana jest idealnym daniem na chłodne zimowe dni. Z dodatkiem boczku, z porem, cebulą i parmezan osiągniemy wyjątkowy smak.
Składniki:
- 400 g mączystych ziemniaków
- 250 g pora
- 1 cebula
- 100 g chudego boczku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
- Obrać ziemniaki, pokroić je w małą kostkę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Pokroić pora w cienkie plasterki i gotować w osobnym garnku około 15 minut, starając się go nie rozgotować. Odsączyć oba składniki na sicie.
- Obrać cebulę i drobno posiekać. Pokroić boczek w drobną kostkę. Podgrzać w garnku olej, wrzucić cebulę i boczek, smażyć na małym ogniu około 5 minut. Wlać wywar mięsny i podgrzać do wrzenia. Dodać ziemniaki i pora, podgrzać. Dodać śmietanę i wymieszać.
- Dodać parmezan i wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem. Posypać posiekanymi listkami tymianku i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Całkowity czas:
25 minut
Średnia 5 / 5 (1168 głosów)