Home Zupy Zupa-krem ze szpinaku

Zupa-krem ze szpinaku

by

To szybki i łatwy sposób na zupę-krem. Można też użyć większości mrożonych warzyw. Krem z brokułów jest równie pyszny.

Składniki:

  • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
  • 3 kostki bulionu drobiowego
  • 300 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3 łyżki masła
  • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
  • 700 ml (3 szklanki) mleka
  • 1 łyżka suszonej mielonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W średnim rondelku połączyć wodę z kostkami bulionowymi i ze szpinakiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż szpinak zmięknie.
  • W dużym rondlu na średnim ogniu roztopić masło. Mieszając dodać mąkę i gotować 2 minuty. Stopniowo dodawać mleko, mieszając trzepaczką. Doprawić mieloną cebulą, solą i pieprzem. Gotować stale mieszając aż zupa zgęstnieje. Dodać mieszaninę ze szpinakiem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (1110 głosów)

related articles