To szybki i łatwy sposób na zupę-krem. Można też użyć większości mrożonych warzyw. Krem z brokułów jest równie pyszny.
Składniki:
- 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
- 3 kostki bulionu drobiowego
- 300 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 łyżki masła
- 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
- 700 ml (3 szklanki) mleka
- 1 łyżka suszonej mielonej cebuli
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W średnim rondelku połączyć wodę z kostkami bulionowymi i ze szpinakiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż szpinak zmięknie.
- W dużym rondlu na średnim ogniu roztopić masło. Mieszając dodać mąkę i gotować 2 minuty. Stopniowo dodawać mleko, mieszając trzepaczką. Doprawić mieloną cebulą, solą i pieprzem. Gotować stale mieszając aż zupa zgęstnieje. Dodać mieszaninę ze szpinakiem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
30 minut
Średnia 5 / 5 (1110 głosów)