Home Zupy Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

by

Do tego barszczu będzie nam potrzebny zakwas, który robimy z mąki pszennej, bo jest delikatniejszy niż z żytniej, czy owsianej. Ostatecznie możemy posłużyć się kupnym. Własny robimy 3 dni wcześniej.

Składniki:

  • 1/2 l ciepłej przegotowanej wody
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • kromka chleba razowego

Przygotowanie:

    Zakwas

  • W misce zalać mąkę ciepłą wodą i wymieszać. Dodać kromkę chleba i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 dni. Po tym czasie zakwas można od razu zużyć albo przelać do słoiczków i odstawić w chłodne miejsce.
  • Barszcz biały

  • Bulion gotować z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem) i czosnkiem przez ok. 15 minut.
  • Następnie, mieszając, wlewać rozmącony zakwas stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Chwilę wszystko gotować, a następnie odstawić z ognia.
  • W małej miseczce rozbełtać śmietanę z odrobiną gorącej zupy, dodawać coraz więcej zupy mieszając, aż śmietana się ogrzeje. Wlać do garnka i mieszać.
  • Jajka pokroić w połówki lub ćwiartki i nałożyć na talerze. Kiełbasę pokroić w plasterki (oczywiście musi być już parzona, bo jeśli kupiliśmy surową, to trzeba ją sparzyć (ugotować) ok. 10 minut we wrzątku) i też nałożyć na talerze. Można też pokrojoną kiełbasę wrzucić do barszczu. Nalewać gorący barszcz i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1701 głosów)

related articles