Do tego barszczu będzie nam potrzebny zakwas, który robimy z mąki pszennej, bo jest delikatniejszy niż z żytniej, czy owsianej. Ostatecznie możemy posłużyć się kupnym. Własny robimy 3 dni wcześniej.
Składniki:
- 1/2 l ciepłej przegotowanej wody
- 5 łyżek mąki pszennej
- kromka chleba razowego
Przygotowanie:
- W misce zalać mąkę ciepłą wodą i wymieszać. Dodać kromkę chleba i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 dni. Po tym czasie zakwas można od razu zużyć albo przelać do słoiczków i odstawić w chłodne miejsce.
- Bulion gotować z przyprawami (liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem) i czosnkiem przez ok. 15 minut.
- Następnie, mieszając, wlewać rozmącony zakwas stopniowo, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Chwilę wszystko gotować, a następnie odstawić z ognia.
- W małej miseczce rozbełtać śmietanę z odrobiną gorącej zupy, dodawać coraz więcej zupy mieszając, aż śmietana się ogrzeje. Wlać do garnka i mieszać.
- Jajka pokroić w połówki lub ćwiartki i nałożyć na talerze. Kiełbasę pokroić w plasterki (oczywiście musi być już parzona, bo jeśli kupiliśmy surową, to trzeba ją sparzyć (ugotować) ok. 10 minut we wrzątku) i też nałożyć na talerze. Można też pokrojoną kiełbasę wrzucić do barszczu. Nalewać gorący barszcz i podawać.
Zakwas
Barszcz biały
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1701 głosów)