Home Zupy Wigilijny barszcz

Wigilijny barszcz

by

Pierwsze, podstawowe danie podawane na wigilijny stół razem z uszkami. Sprawdź też mój przepis na uszka z grzybami.

Składniki:

  • 6-7 suszonych grzybów
  • 8 buraków
  • 4 l wody
  • 2 cebule, przekrojone na pół
  • 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  • Suszone grzyby moczyć 30 minut w zimnej wodzie. Buraki umyć i gotować w wodzie około 30 minut aż zmiękną.
  • Ostudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w podłużne paski i wrzucić do wysokiego garnka z wodą. Dodać przekrojone na pół cebule, czosnek, odsączone grzybki i wszystkie przyprawy, kwasek i olej.
  • Pod koniec gotowania przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1029 głosów)

related articles