Pierwsze, podstawowe danie podawane na wigilijny stół razem z uszkami. Sprawdź też mój przepis na uszka z grzybami.
Składniki:
- 6-7 suszonych grzybów
- 8 buraków
- 4 l wody
- 2 cebule, przekrojone na pół
- 2 ząbki czosnku, grubo pokrojone
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Suszone grzyby moczyć 30 minut w zimnej wodzie. Buraki umyć i gotować w wodzie około 30 minut aż zmiękną.
- Ostudzone buraki obrać ze skórki, pokroić w podłużne paski i wrzucić do wysokiego garnka z wodą. Dodać przekrojone na pół cebule, czosnek, odsączone grzybki i wszystkie przyprawy, kwasek i olej.
- Pod koniec gotowania przyprawić jeszcze do smaku według uznania. Przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
30 minut
Całkowity czas:
60 minut
Średnia 5 / 5 (1029 głosów)