Topinambur to bulwa mało znana, ale bardzo pożywna i smaczna. Ta zupa z topinambura, ziemniaków, czosnku i cebuli jest bardzo prosta; można ją też udoskonalić, dodając tuż przed podaniem śmietanę. W wersji wegańskiej nie dodaje się śmietany, za to używa się margaryny i bulionu warzywnego.
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
- W rondlu rozgrzać masło z olejem i podsmażać w tym cebulę z czosnkiem przez 5 minut aby cebula się zeszkliła.
- Dodać ziemniaki i topinambur i smażyć kolejne 3 minuty stale mieszając. Dodać bulion i zmniejszyć ogień pod garnkiem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować zupę. Jeśli będzie zbyt gęsta – dodać więcej zupy lub bulionu. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
25 minut
Całkowity czas:
35 minut
Średnia 5 / 5 (1208 głosów)