Home Zupy Zupa z topinambura i ziemniaków

Zupa z topinambura i ziemniaków

by

Topinambur to bulwa mało znana, ale bardzo pożywna i smaczna. Ta zupa z topinambura, ziemniaków, czosnku i cebuli jest bardzo prosta; można ją też udoskonalić, dodając tuż przed podaniem śmietanę. W wersji wegańskiej nie dodaje się śmietany, za to używa się margaryny i bulionu warzywnego.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

Przygotowanie:

  • W rondlu rozgrzać masło z olejem i podsmażać w tym cebulę z czosnkiem przez 5 minut aby cebula się zeszkliła.
  • Dodać ziemniaki i topinambur i smażyć kolejne 3 minuty stale mieszając. Dodać bulion i zmniejszyć ogień pod garnkiem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Zmiksować zupę. Jeśli będzie zbyt gęsta – dodać więcej zupy lub bulionu. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

25 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1208 głosów)

related articles