Moja matka była jedną z najlepszych kucharek, jakie znam. Gdy robiła gulasz, był zawsze pełen takich właśnie klusek. Nigdy nie jadaliśmy rzeczy z paczek i puszek, ani z kuchenki mikrofalowej. Dobrze wiemy dzięki temu jak smakuje prawdziwe jedzenie. Toteż i ja tak gotuję dzisiaj – bez elektronicznych gadżetów, z wyjątkiem zwykłej kuchenki.
Składniki:
- 125 g (1 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki mleka
Przygotowanie:
- Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól w misce średniej wielkości. Dodać masło i wyrobić na grudkowatą masę. Wymieszać z mlekiem, aż powstanie miękkie ciasto.
- Wkładać łyżką do gotującej się potrawy (np. gulaszu lub zupy). Przykryć i gotować przez 15 minut bez podnoszenia pokrywy. Podać na stół.
- Aby zrobić kluski z natką pietruszki, dodać 1 łyżkę natki do suchych składników.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
20 minut
Średnia 5 / 5 (1258 głosów)