Home Zupy Amerykańskie kluski kładzione

Amerykańskie kluski kładzione

by

Moja matka była jedną z najlepszych kucharek, jakie znam. Gdy robiła gulasz, był zawsze pełen takich właśnie klusek. Nigdy nie jadaliśmy rzeczy z paczek i puszek, ani z kuchenki mikrofalowej. Dobrze wiemy dzięki temu jak smakuje prawdziwe jedzenie. Toteż i ja tak gotuję dzisiaj – bez elektronicznych gadżetów, z wyjątkiem zwykłej kuchenki.

Składniki:

  • 125 g (1 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki mleka

Przygotowanie:

  • Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól w misce średniej wielkości. Dodać masło i wyrobić na grudkowatą masę. Wymieszać z mlekiem, aż powstanie miękkie ciasto.
  • Wkładać łyżką do gotującej się potrawy (np. gulaszu lub zupy). Przykryć i gotować przez 15 minut bez podnoszenia pokrywy. Podać na stół.
  • Aby zrobić kluski z natką pietruszki, dodać 1 łyżkę natki do suchych składników.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1258 głosów)

related articles