Zupełnie przypadkiem odkryłem ten przepis – zupa wyszła pyszna i teraz dzielę się dookoła bo naprawdę warto spróbować!
Składniki:
- 150 g pszenicy
- 1 por
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1,5 litra wywaru jarzynowego
Przygotowanie:
- Pszenicę przepłukać i zalać wodą. Odstawić na 12 godzin.
- Pora umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w słupki.
- W garnku stopić masło i podsmażyć wszystkie warzywa, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Całość zalać wywarem i dodać odsączoną pszenicę.
- Gotować przez około 40 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać groszek.
- Do zupy dodać jogurt, doprawić do smaku i wymieszać. Podawać ozdobione natką pietruszki.
Porcja dla:
5 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
50 minut
Całkowity czas:
790 minut
Średnia 5 / 5 (1121 głosów)