Home Zupy Zupa pszenno-jarzynowa

Zupa pszenno-jarzynowa

by

Zupełnie przypadkiem odkryłem ten przepis – zupa wyszła pyszna i teraz dzielę się dookoła bo naprawdę warto spróbować!

Składniki:

  • 150 g pszenicy
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 litra wywaru jarzynowego

Przygotowanie:

  • Pszenicę przepłukać i zalać wodą. Odstawić na 12 godzin.
  • Pora umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w słupki.
  • W garnku stopić masło i podsmażyć wszystkie warzywa, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Całość zalać wywarem i dodać odsączoną pszenicę.
  • Gotować przez około 40 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać groszek.
  • Do zupy dodać jogurt, doprawić do smaku i wymieszać. Podawać ozdobione natką pietruszki.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

50 minut

Całkowity czas:

790 minut


Średnia 5 / 5 (1121 głosów)

related articles