To zdrowa zupa, wspaniała na chłodny zimowy dzień. Podawać z domowym chlebem kukurydzianym, sucharkami lub krakersami.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 6 czerwonych ziemniaków, drobno pokrojonych
- 5 marchewek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 120 ml (1/2 szkl.) wody
- 1 puszka (450 g) kukurydzy, odsączonej
Przygotowanie:
- W dużym garnku, na średnim ogniu, pod przykryciem podgotować wołowinę z cebulą i ziemniakami, aż mięso nie będzie już różowe, a ziemniaki zmiękną (10 do 15 minut).
- Tymczasem, umieścić marchew wraz z 1/2 szklanki wody w naczyniu, które można używać w kuchence mikrofalowej, a następnie gotować w mikrofalówce na wysokim poziomie mocy przez 5 minut, aż marchew zmięknie.
- Odlać płyn z mieszaniny z wołowiną i włożyć mieszaninę z powrotem do garnka, wraz z marchewką, kukurydzą, fasolą, sokiem warzywnym, wodą, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż smaki się dobrze wymieszają, a zupa będzie gorąca.
Porcja dla:
10 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
45 minut
Całkowity czas:
55 minut
Średnia 5 / 5 (1331 głosów)